Nätverk för kvinnor utan återvändo



  • Ensamheten är värst. Att komma hit och träffa andra kvinnor i samma situation, det hjälper mig faktiskt.

  • I nästan tolv år blev jag fysiskt och psykiskt misshandlad. Och han fick mig att tycka att det var mitt fel.

  • Min man hade bråttom att gifta sig. Men det var inte en hustru han ville ha utan en hushållerska.

  • Kvinnliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Och mänskliga rättigheter måste stå över kulturskillnader och religiösa bud, menar Kvinnors nätverk.



Suraya har bara varit gift i några år. Nahid i nästan tolv. Suraya hade ett yrke och flera års arbetsliv i bagaget när hon gifte sig. Nahid var en blyg hemmadotter som gömde sig när hennes blivande make kom på besök.

Ändå är deras historier så lika. Det handlar om kvinnor som lämnat allt bakom sig för att leva med en man de bara känner ytligt i ett främmande land.

Och om män som verkar trevliga och omtänksamma innan kvinnan sagt ja. Men som visar ett annat ansikte så fort äktenskapskontraktet är påskrivet.

- Om du träffat min man skulle du tro att jag ljög. I nästan tolv år blev jag fysiskt och psykiskt misshandlad. Och han fick mig att tycka att det var mitt fel, säger Nahid.

Vi sitter i en liten lägenhet som disponeras av Kvinnors nätverk, en ideell organisation som vill stödja kvinnor.

Hit kommer kvinnor som är på flykt från sina män och behöver hjälp med bostad, kontakt med advokat och sociala myndigheter. Eller som bara söker kontakt med andra kvinnor i samma situation. Någon att prata med.

- På alla de där åren berättade jag inte för någon hur jag hade det, visade inget utåt. De vi umgicks med trodde att vi var lyckliga, säger Nahid.

Suraya hade ett arbete som hon gick in helhjärtat för. Men hon ville också gifta sig, bilda familj. Och mannen som bott i Sverige i flera år och kunde erbjuda en ordnad tillvaro verkade så sympatisk.

Ändå var hon tveksam, ville vänta med bröllopet för att de skulle hinna lära känna varandra lite bättre. Men mannen var angelägen och Suraya gav med sig.

Inte förrän hon kom till Sverige insåg hon att det inte var en hustru han hade sådan brådska att få - utan en hushållerska.

- Han hade ett stort hus och flera barn sedan tidigare. Jag skulle sköta hushållet och passa upp på honom och barnen. Försökte jag säga åt något av barnen att göra något straffade han mig.

När mannen slog henne förhöll sig den självständiga yrkeskvinnan Suraya passiv för att det inte skulle bli värre. Och när hon började tala om skilsmässa tycket hennes man att hon i så fall borde återvända till sitt hemland. Hon hade ju "fått sitt uppehållstillstånd av honom".

Nahid som lyssnat till Surayas berättelse nickar igenkännande.

- Männen tror att de äger en. Min före detta man sa också åt mig att åka tillbaka till Iran. Men det kan han inte bestämma för jag har redan svenskt medborgarskap, säger hon och ler för första gången.

Det var inte förrän mannen själv villa ha skilsmässa och Nahid fick reda på att han hade en annan kvinna som fasaden rämnade. Nahid hamnade i en djup depression, slutade äta och tappade sex kilo på två månader. Fick ta hjälp och antidepressiva medel för att hålla sig flytande.

- Men efter sju månader räckte inte det längre. Jag kände att jag inte kom någonstans, lägenheten kändes som en bur, jag ville ut, berättar hon.

Det var då hon sökte sig till kvinnors nätverk. Initiativtagarna till nätverket är en grupp iranska kvinnor som också driver den persiska kvinnoradion Kvinnors Röst. Och det var radiosändningarna som ledde Nahid hit.

- Men hit kommer även kvinnor från länder där man inte talar persiska. Filippinerna till exempel, och berättar liknande historier. De har hämtats hit av en svensk eller någon landsman som är bosatt här. Efter ett tag tröttnar han och vill kasta ut dem. Och de har inget att återvända till och ingenstans att ta vägen, berättar Azam Qarai, som arbetar med nätverket.

Suraya sitter på helspänn. Hon har lämnat sin man men han vägrar acceptera tanken på en skilsmässa. Nästan dagligen ringer han och hotar både henne och hennes kontaktperson på Kvinnors nätverk. Hon talar snabbt och intensivt, knyter och öppnar de smala händerna.

- Jag har inget att återvända till. Jag sade ju upp mig från jobbet och det är inte lätt att hitta ett nytt som situationen är i mitt land. Och min familj...

Hon vet att mannen ringt till hemlandet för att svärta ner henne. Och även om Kvinnors nätverk kontaktat familjen för att förklara att Suraya hade goda skäl att lämna sin man vet hon inte vilken version familjen kommer att tro på. I vilket fall som helst skulle de knappast uppskatta att få hem en frånskild arbetslös dotter.

Kvinnors nätverk är en ideell organisation som ser stödverksamheten och kvinnoradion två grenar på samma träd. Genom stödverksamheten vill de hjälpa kvinnor som hamnat i kläm att hitta sin egen styrka. Genom radiosändningarna försöker de påverka och förändra attityder.

I år har tre nätverkskvinnor fått en projektanställning genom kommunen som gör att de kan arbeta heltid med stödverksamheten. Nätverket kan hjälpa till med att kontakta Kriscentrum för att få en tillfällig bostad, ta kontakt med advokat och följa med till polisen eller sociala myndigheter.

- Vi vill inte ta över myndigheternas roll. Men många invandrarkvinnor känner inte till det svenska samhället, vet inte vart de kan vända sig. Vi är som en sluss, förklarar Azam Qarai.

Hit kommer också regelbundet en psykolog för att träffa de kvinnor som vill ha den hjälpen. Men en viktig bit är själva gemenskapen mellan kvinnorna. Att träffa andra i samma situation, att inte vara ensam.

- Bara att komma hit och träffa andra, det hjälper mig faktiskt. Jag mår bättre nu, säger Nahid.

Samtalen med de andra kvinnorna har gett henne perspektiv på sin egen situation. Långsamt börjar hon inse att hon har ett förhållandevis bra utgångsläge för ett nytt liv.

- Jag frågar mig själv ibland, varför gråter jag? Min man hotar mig inte. Och jag har svenskt medborgarskap, lägenhet och en utbildning. Det går bra för mig, säger hon.

Hon låter förvånad. Som om det hon just sagt överraskar henne själv.


Ursula Stigzelius

Journalist


Mitt i Huddinge - Tisdagen den 30 maj 2000. Nummer 776. Vecka 22. Årgång 18

* Fotnot: I verkligheten heter både Suraya och Nahid något annat. Kvinnors nätverk nås på telefon 08-4117855 eller 6461070